Vezi ce profesii sunt platite cu peste 500 de euro in Romania

Publicat la: 2011-11-09

Directorii de vanzari, inginerii si specialistii IT sunt printre cel mai mai bine plati ti angaja ti de pe pia ta locala. Salariul unui director de vanzari depaseste 900 de euro, in timp ce inginerii si IT-istii pot castiga in medie peste 800 de euro lunar.

Citeste mai mult

Directorii de vanzari, inginerii si specialistii IT sunt printre cel mai mai bine plati ti angaja ti de pe pia ta locala. Salariul unui director de vanzari depaseste 900 de euro, in timp ce inginerii si IT-istii pot castiga in medie peste 800 de euro lunar.


Peste 800 de euro castiga si avoca tii si managerii de proiect, potrivit celei mai recente statistici realizate de site-ul de recrutare Myob.


Arhitectii sunt plati ti cu peste 750 de euro, in timp ce directorii de marketing primesc aproape 700 de euro lunar. Peste 600 de euro castiga si contabilii, graficienii si specialistii in telecomunica tii. Cu salarii care variaza intre 500 si 600 de euro sunt plati ti specialistii in PR si resurse umane, specialistii in logistica, dar si auditorii si farmacistii.


Top 5 profesii bine platite:

Director vanzari  906 euro
Programator Java  883
Manager de proiect  837
Inginer automatist  821
Legal adviser  812
Inginer mecanic  789

 

Sursa: Realitatea.net

Romania are unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa chiar daca a crescut de 4 ori in ultimul deceniu

Publicat la: 2011-11-06

Romania continua sa aiba unul dintre cele mai scazute salarii minime pe economie din Europa, de mai putin de 160 de euro pe luna, situandu-se cu mult sub tari ca Cehia, Polonia sau Grecia, arata datele publicate de Eurostat, comisia de statistica a Uniunii Europene.

Citeste mai mult

Unu din trei romani castiga un salariu brut cuprins intre 160 si 180 de euro, potrivit statisticilor oficiale, insa, in ciuda acestui fapt, salariul minim a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii zece ani, de aproape 300%. Sta atractivitatea Romaniei in evaziunea fiscala de la plata salariilor?

 

"Cele mai recente date arata ca numarul de angajati romani care primesc salarii la nivelul salarial minim pe economie sau cu 10% mai mult a crescut constant, ajungand la 1.750.000 de persoane. De aici rezulta ca aproape o treime din angajatii romani sunt necalificati, insa o economie cu un PIB ca al Romaniei nu poate fi sustinuta cu o treime din angajati necalificati. Angajatorii si investitorii straini care au venit in Romania au facut o frauda fiscala pe piata muncii foarte mare", explica Bogdan Hossu, liderul Confederatiei sindicale "Cartel Alfa", care cuprinde peste un milion de angajati.

 

 

El a explicat ca in multe domenii angajatorii prefera sa plateasca salariul minim pe economie angajatilor, iar restul de bani sa fie platiti "in plic" angajatilor, fara sa mai fie impozitati. In opinia sa, pastrarea unui nivel scazut al salariului minim pe economie nu demonstreaza decat ca exista o forma de frauda fiscala gri, care afecteaza cresterea economica.

 

De altfel, contributiile sociale au reprezentat in ultimii ani mai ales o adevarata povara fiscala pentru angajatori, care sunt nevoiti sa plateasca, spre exemplu, la un salariu net de 500 de euro care ii revine angajatului taxe si impozite in valoare tot de 500 de euro.

 

De-a lungul timpului, si cresterea salariului minim pe economie a reprezentat un motiv pentru care angajatorii au fost nevoiti sa creasca salariile angajatilor din mediul privat, pentru ca altfel angajatii de la stat - platiti dupa o grila salariala stabilita in functie de salariul minim - ajungeau sa aiba salarii mai mari decat cei aflati pe pozitii similare in multinationale.

 

 

Totusi, cresterile salariilor minime din Europa in ultimii zece ani au fost semnificative pentru multe alte state. In Ungaria, spre exemplu, salariul minim nu a crescut de mai mult de doua ori, iar in Polonia nici macar nu s-a dublat, dar valorile sunt superioare celei romanesti - 280, respectiv 349 de euro. Bulgaria, singurul stat din clasament aflat sub Romania, isi remunereaza angajatii cu minimum 123 de euro.

 

Majorari importante ale salariilor minime pe economie fata de anul 2001 au inregistrat Cehia (cu 120%), Slovacia (cu 217 %), Portugalia (cu 52%) sau Bulgaria (cu 207%). In Luxembrug exista in continuare cel mai mare salariu minim din Europa, de 1.758 de euro pe luna ( fata de 1.259 de euro in 2001).

 

Cresterea salariului minim din Romania este spectaculoasa, insa a plecat de la o baza foarte mica in anul 2001, cand era de numai 41 de euro, spun specialistii.

 

In plus, inflatia a fost ridicata pentru o buna parte din acest interval, astfel ca puterea de cumparare a salariatilor nu a crescut la fel de rapid pe cat o arata statisticile legate de evolutia salariului minim.

 

"Cresterea este explicabila pentru ca a existat si o crestere a costului vietii: cresc preturile si cresc si salariile. Se poate spune insa ca in ultimul an cel putin salariile nu au mai crescut in termeni reali, pentru ca majorarile salariale medii au depasit nivelul inflatiei", crede analistul Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

 

Mentinerea unui nivel salarial minim scazut poate fi si una dintre politicile prin care un stat poate atrage investitori straini.

"Forta de munca bine calificata, abilitatile angaja­tilor dintr-o tara intr-un anumit domeniu de traditie au inceput sa fie din ce in ce mai cautate de investitorii straini, care nu mai considera ca doar un nivel salarial scazut este un argument suficient pentru a investi intr-o tara", crede Sorin Faur, coordonator regional al departamentului de resurse umane al companiei de audit si consultanta BDO Balkans, functie din care coordoneaza activitatea din 7 tari.

 

Hossu mai spune ca in perioada precedenta (cu 10 ani inainte de 2001) nivelul salarial a fost inghetat, pentru ca se credea ca un salariu foarte scazut reprezinta o sursa de creare de locuri de munca, ceea ce s-a dovedit a fi fals in urmatorii ani.

 

"Inainte de a vedea dinamica de crestere a salariului minim trebuie vazuta baza de la care s-a pornit, care este foarte mica in Romania, o evolute a cresterii preturilor (indicele preturilor a crescut de doua ori mai rapid decat a crescut salariul minim) si cu puterea de cumparare", a mai spus el.

 

Sursa: Ziarul Financiar

Guvernul a prelungit termenul pentru Revisal

Publicat la: 2011-11-03

Firmele isi pot inscrie sau actualiza datele despre angajati in Registrul General de Evidenta a Salariatilor pana pe data de 15 decembrie 2011, potrivit unei hotarari aprobate ieri de Executiv. Decizia a venit in contextul in care la inceputul acestei saptamani a expirat termenul-limita de depunere a datelor despre angajati la inspectoratele teritoriale de munca, pe care o treime dintre angajatori nu au reusit sa-l respecte.

Citeste mai mult

"Executivul a decis astfel prelungirea termenului de inscriere a acestor date de la 1 noiembrie 2011 la 15 decem­brie 2011, in conditiile in care pana la sfarsitul lunii octombrie au transmis date pentru inscrierea in REVISAL 71% dintre angajatori. Dintre acestia, 77% au tran­smis in­for­matiile on-line, iar 23% au depus formularele la ghisee", potrivit unui comunicat transmis de biroul de presa al Guvernului.

 

 

ZF a scris inca din luna septembrie, dupa ce s-a aprobat o hotarare de guvern care reglementa aplicarea noului Revisal, ca reprezentantii firmelor erau nemultumiti din cauza ca soft-ul se blocheaza, ca datele introduse gresit nu mai pot fi sterse sau ca parolele date de inspectoratele teritoriale de munca pentru transmiterea electronica a in­for­ma­tiilor nu functionau. Inspectia Muncii a explicat ca este po­sibil sa se fi produs unele blocaje in sistem din cauza ca foarte multi angajatori au asteptat pana in ultimele zile sa transmita datele, de aceea in­spec­to­ratele te­ri­to­riale de mun­ca au si pre­lun­git programul de lucru la ghisee.

 

Sistemul de inregistrare electronica a salariatilor a fost dez­voltat de furnizorul de solutii IT TeamNet (par­te a gru­pului Asesoft, detinut de Sebastian Ghita). Re­pre­zentantii com­paniei au spus ca s-au facut 2.000 de mo­di­fi­cari pana la implementarea sistemului si ca primesc, in medie, cate 200 de sesizari pe zi. Contractul dintre TeamNet si Inspec­tia Muncii pentru noul Revisal are o valoare de peste 165.000 de euro si a fost semnat la finalul lunii martie a acestui an.

 

Sursa: Ziarul Financiar

Cum a influentat criza pachetele de beneficii extra-salariale

Publicat la: 2011-10-05

Valoarea beneficiilor extra-salariale acordate de catre companiile private a scazut, in acest an, cu 15% fa ta de anul 2008. In acelasi timp, efectele crizei economice s-au facut sim tite si in ceea ce priveste alocarea bugetelor de beneficii, potrivit unui studiu comandat de Edenred Romania, cel mai mare emitent de tichete de servicii preplatite.

 

Citeste mai mult

Valoarea beneficiilor extra-salariale acordate de catre companiile private a scazut, in acest an, cu 15% fa ta de anul 2008. In acelasi timp, efectele crizei economice s-au facut sim tite si in ceea ce priveste alocarea bugetelor de beneficii, potrivit unui studiu comandat de Edenred Romania, cel mai mare emitent de tichete de servicii preplatite.

“In compara tie cu 2008, bugetele alocate beneficiilor extra-salariale au scazut in cadrul a 41% dintre companiile intervievate. Pentru 38% dintre companii, in schimb, bugetele au ramas aproximativ aceleasi, in timp ce in cazul a 21% dintre companii bugetul a crescut”, spun realizatorii studiului.
In ceea ce priveste valoarea beneficiilor extra-salariale, studiul arata o scadere cu 15% fa ta de cea din 2008, de la 3.093 lei la 2.683 lei.
Potrivit studiului, in 2008, bugetul pentru beneficii extra-salariale al companiilor din Romania a fost, in medie, de 3.093 per angajat. Companiile avand intre 50 si 249 de salaria ti aveau un buget de beneficii extra-salariale in valoare de 3.195 de lei in timp ce companiile cu mai mult de 250 de salaria ti aveau un buget mediu, per salariat, de 2.401 de lei.
Studiul mai arata ca aproape 40% dintre companii vor sa creasca, anul viitor, valoarea pachetelor de beneficii extra-salariale.
 

Sursa: Realitatea.net

Romania Business Leaders: Vrem coagularea mediului de business romanesc

Publicat la: 2011-09-21

Zece executivi si antreprenori romani intentioneaza sa aduca la aceeasi masa in luna februarie a anului viitor 300 de oameni de afaceri si reprezentanti ai mediului politic din Romania in cadrul unui forum construit pe modelul intalnirii anuale de la Davos.

Citeste mai mult

"Este o initiativa a oamenilor de business. Vrem sa facem aceasta intalnire pentru ca Romania nu are transparenta, credibilitate sau un nivel al afacerilor care sa creeze valoare adaugata si un teren de joaca egal pentru toata lumea. Ne dorim sa facem un Davos romanesc, nu degeaba am stabilit data intalnirii la o saptamana dupa forumul din Elvetia", a explicat Andreea Rosca, consultant in comunicare si unul dintre fondatorii acestei initiative.

 

In acest moment organizatia non-guvernamentala Fundatia Romanian Business Leaders (FRBL) grupeaza oameni de afaceri precum Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Tiriac Bank, Mihai Marcu, CEO Medlife, Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania sau antreprenorul Lucian Butnaru, CEO al ZebraPay, operator de terminale de plata instant.

 

 

Desi se vrea o organizatie a oamenilor de afaceri din Romania, reprezentantii nu au explicat de ce au ales un nume englezesc pentru asociatie, Romanian Business Leaders. Acest grup vrea sa centreze dezbaterea de la inceputul anului viitor pe gasirea de solutii pentru cresterea competitivitatii companiilor de pe piata locala sau pentru incurajarea antreprenoriatului. "In 20 de ani am strans un bagaj de neajunsuri, am gresit cerand transparenta si predictibilitate economica guvernantilor. Aceste lucruri nu se cer, se obtin", a spus Dragos Dinu, asociat in cadrul Link Resource, companie de consultanta in industria farmaceutica.

 

Mai mult, grupul isi propune sa schimbe perceptia la nivelul opiniei publice asupra oamenilor de afaceri si antreprenorilor romani. "Vrem sa schim­bam si perceptia la nivelul populatiei. In acest moment multi dintre angajati prefera sa lucreze pentru straini. Imaginea generala este ca, daca esti roman, nu stii sa conduci", a afirmat Mihaela Perianu, CEO al companiei de recrutare AIMS Human Capital, care a rulat anul trecut 5,6 mil. euro.

 

Lansarea noii organizatii a ridicat insa si cateva semne de intrebare la conferinta de lansare avand in vedere ca in Romania exista "o inflatie" de patronate ale caror lideri si membri nu conduc niciun business.

 

Sursa: Ziarul Financiar